Waar worden metaaldetectors voor gebruikt?

metaaldetectors

In dit artikel gaan we in op de toepassingen van metaaldetectie. Maar voordat we dat doen, bespreken we eerst de technologie die daarbij wordt gebruikt.

Metaaldetectie

Bij metaaldetectie wordt gebruik gemaakt van elektromagnetische inductie. Dat is een natuurkundig verschijnsel. Er worden dan elektrische stromen, wervelstromen genoemd, opgewekt in een geleidend materiaal, zoals metaal, door een veranderend magnetisch veld. Bijvoorbeeld in een inductiekookplaat wordt dat verschijnsel ook gebruikt. Als zich metaal in het elektromagnetische veld bevindt en dus de wervelstromen worden opgewekt, dan verandert het genoemde veld en dat is meetbaar. Doorgaans wordt dan door de detector een audiosignaal afgegeven.

metaaldetectors

Poorten

Om te voorkomen dat er wapens, niet alleen pistolen, maar ook messen, ergens mee naar binnen worden genomen en zo een potentieel gevaar vormen, bestaan er metaaldetectiepoorten. De bedoeling is dat die voorwerpen worden gedetecteerd. Dan worden die afgenomen of wordt de drager de toegang ontzegd. Er bestaan echter pistolen waarin weinig metaal is verwerkt. De poorten staan niet alleen bij de ingangen van gebouwen, maar ook bijvoorbeeld op het vliegveld. Helaas moet worden gezegd dat de behoefte aan dergelijke poorten alleen maar toeneemt. Als er een alarm afgaat, dan wordt met een metaaldetectors de oorzaak van het alarm opgespoord.

Grondonderzoek

Een metaaldetector wordt ook veel gebruikt om metalen voorwerpen in de grond op te sporen. Dat kunnen zowel amateurs als professionals zijn. Men houdt een metaaldetector in de hand die grofweg uit een buis bestaat, met aan de bovenkant een besturingseenheid en aan de onderkant twee cirkels. De ene cirkel werkt het elektromagnetisch veld op dat nodig is en de tweede cirkel detecteert de verandering in dat veld als er metaal erin komt. In Nederland zijn er zo’n 40.000 hobbyisten die zo metalen voorwerpen zoeken, met de hoop dat er iets buitengewoons tussen zit. Waar men mag zoeken en wat met gevonden voorwerpen dient te gebeuren, is wettelijk bepaald. Militairen gebruiken metaaldetectoren voor het zoeken van mijnen. In het verkeer worden metaaldetectoren ingezet om de aanwezigheid van voertuigen te constateren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *